top of page
laplacestudio

Hol vagy Beach Body?

A márciusi hosszú hétvége alkalmából apró betekintést tettünk a covid előtti életünkbe, azaz elmentünk egy wellness szállodába pihenni a családdal. Felüdülés volt látni az emberek száját, mikor beszélnek hozzám. Az első napra jellemző tisztes távolságtartás után már gondtalanul tüsszentettünk egymásra. Na jó, talán nem gondtalanul és nem is egymásra, de a padlóra ragasztott “Tartson másfél méteres távolságot!” matricák halvány, kopott kinézete azt sugallta, hogy elmúlt a veszély. Legalábbis egy időre. A szállodai kiruccanás alkalmából viszont arra a sanyarú felismerésre jutottam, hogy hálát kell adnom azért, hogy még csak tavasz van és van még pár hónapom a nyári bikiniszezonig. Valljuk be, a karanténok, illetve a karácsonyi eszem-iszom miatt kicsit messzebb kerültem a hőn áhított kecses formáktól. Feltételezem ezzel nem vagyok egyedül, úgyhogy összegyűjtöttem pár tippet, amelyek segítségével picit felgyorsíthatjuk a folyamatot egy kis odafigyeléssel. Lássuk mik azok, amik megkönnyíthetik az elválást könnyed habtestünktől:

  1. Az alakformálás jelentős része a táplálkozáson múlik. Ez jó hír azoknak, akik nem szeretnek edzeni, ám az egészségesebb ételeket preferálják, ám rossz hír azoknak, akik szívesen járnak konditerembe, ám utána a mekiben vezetik le a fáradtságot. Amennyiben nem izomépítés a cél, pusztán a súlycsökkentés, akkor megfelelő táplálkozással szép eredményeket lehet elérni. Természetesen néhány gondolat nem vált ki egy táplálkozási tanácsadást, ahol személyre szabottan kaphatunk egy étrendet, de talán kezdetnek jó: együnk napi ötször, keveset; kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (pl. fehér liszt, fehér cukor, krumpli), helyette lassan felszívódó csoportból válogassunk (pl. durum liszt, zöldségek, basmati rizs); a cukros, szénsavas üdítőket felejtsük el - itt meg kell jegyeznem, hogy sajnos a fincsi koktélok sem tesznek túl sok jót a gazella alaknak, az alkoholoknak magas a cukortartalma (sajnos); édességet ha lehet uzsonnára (15-17 óra körül) fogyasszunk.

  2. 2,5-3 óránként mindenképp együnk. A szervezetünk éhezni kezd, amennyiben túl hosszú idő telik el két étkezés között, így a végre valahára elfogyasztott falatokat el fogja raktározni (bizony, sajnos zsír formájában) akkor is, ha amúgy egészséges ételeket viszünk be. Érdemes arra is figyelni, hogy hosszabb, több órán át tartó edzés esetén mozgás közben is szüksége van a szervezetnek a szénhidrátra, hogy legyen ereje tovább folytatni a mozgást. Ha szédülést érzünk edzés közben akkor előfordulhat, hogy a vércukrunk esett le, ilyenkor pár falatot együnk vagy léteznek külön edzés mellé ajánlott izotóniás italok, amelyek szintén segíthetnek.

  3. A kalória égetés edzés után is folytatódik. Miután befejeződik a mozgás, a testünk még nagyban dolgozik, hogy visszaállítsa a pulzusunkat az eredeti állapotára, így mozgás után kb. 30 percig még eléget jó pár kalóriát. Az edzés utáni 30-45 percen belül elfogyasztott ételek éppen ezért nagy jelentőséggel bírnak! Nem véletlen, hogy a testépítők edzés után fehérje shaket isznak. Ha nem szeretjük az ilyen jellegű fehérje italokat, a magas fehérjetartalmú ételek elfogyasztása is tökéletes. (pl. fehér húsok, banán, túró (nem a túró rudi :) )

  4. A zsírégetés 30 perc után kezdődik. Természetesen a kampány, miszerint már napi 30 perc mozgással segítjük az egészségünket teljesen megállja a helyét, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szervezet a zsírégetést kb. 30 perc elteltével kezdi meg, így célszerű meghosszabbítani az edzéseket.

  5. A változatosság gyönyörködtet. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes variálni a mozgásformákat, ugyanis a mozgás akkor a leghatékonyabb, ha különböző típusú sportokat vezetünk be a mindennapjainkba. Egy-egy mozgásformához a test viszonylag könnyen alkalmazkodik, így egy idő után már nem lesz ugyanolyan hatékony az adott edzés, mint az első alkalmakkor. (Épp ezért is érezzük azt, hogy egy idő után már jobban bírjuk a gyakorlatokat.) Ha nincs lehetőség változatos edzésre, akkor az intenzitást, az időtartamot, illetve a használt súlyzók súlyát érdemes növelni.

+1 A kevesebb, néha több. Ha nagyon belejönnénk a mozgásba és már a takarítónak kell kirúgnia az edzőteremből, fontos figyelni arra, hogy egy szabadnapot vezessünk be a héten. Még a legedzettebb szervezetnek is szüksége van pihenésre, így 7/7 napot ne mozogjunk.


Mivel nem vagyunk egyformák, nem szabad azt várni, hogy azok, akik most kezdenek el mozogni, ugyanolyan látványos átalakuláson mennek majd át 3 hónap alatt, mint azok, akik régóta edzenek, ám soha nem késő elkezdeni. Az is előfordulhat, hogy két barátnő egyszerre kezd el mozogni, ám az egyikőjük hamarabb ér el látványos átalakulást. Itt sem szabad elkeseredni, mindenki anyagcseréje, genetikája más és más, türelemmel kell lenni. Tekintve, hogy az okosságok, praktikák száma végtelen, így érdemes táplálkozási tanácsadáson, esetleg személyi edzésen is részt venni, ahol a fentiek mellett számos egyéb hasznos tanácsot kaphatunk.

Takács-Schmidt Ildi, a La Place Stúdió egyik megálmodója is segít Nektek az átalakulásban! Edzőként, valamint táplálkozási tanácsadóként is Mellettetek áll!

Egy szó, mint száz, gyertek, formálódjunk együtt!





84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page